Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Teatru Malta, Malta

Renesansa

Evropska gledališka konvencija / European Theatre Convention

na sporedu

24. 5. 2021. Splet

Projekt Renesansa, ki ga organizira Evropska gledališka konvencija ETC (European Theatre Convention), bo na spletu ponudil ogled kratkih petminutnih filmov 22 gledališč iz 18 evropskih držav. Dramsko izhodišče projekta predstavlja pojem renesansa. 250 evropskih umetnikov in ustvarjalcev, ki so sodelovali pri projektu, so se navdihovali v filozofiji in težavah življenja v času  pandemije. Premislili so realnost življenja v tem nenavadnem času in potenciale za ponovno rojstvo gledališča. Renesansa predstavlja tudi preporod gledališč v virtualnem prostoru, ki so v tem času preizkusila in predstavila nove oblike besedil, zasnovala dela za digitalni oder in razvila digitalne dramaturgije.
Vsak delovni dan med 9. majem in 4. junijem 2021 bo na spletu objavljen en video enega gledališča iz serije. Filme si boste lahko ogledali kar od doma, in to brezplačno.

 

Teatru Malta, Malta


V zadnjih nekaj tednih je Malta dosegla nov žalostni rekord v izbruhih covida, zaradi česar je lahko vlada sprejela strožje ukrepe, in sicer prepoved različnih množičnih dogodkov in uvajanje nekakšnega mehkega zaprtja. Spremljamo mlado dekle, Leah, ki je sodelovala v enem od naših projektov – festivalu gledališča za mlade Trikki Trakki, ki bi moral biti v polnem teku. Festival je ustavljen in deklica se mora vrniti v svoje novo normalnost; šolo na daljavo, in pregledovanje družabnih medijev. Zelo jo frustrira, da razen preko spleta ne more komunicirati z nikomer več, in čutimo, da postaja neobčutljiva za svet okoli sebe. Leah zleze v posteljo, se ozre po sobi in na novo odkrije knjige. Spet uživa v branju. Odločena je, da bo brala več, obišče knjižnico in si izposoja knjige, iz katerih se uči o gledališču in renesansi. Neko noč vidimo Leah, kako se s knjigo v roki v postelji bori s spancem. Za trenutek zapre oči in ko jih odpre, se znajde v Gutenbergovi tiskarni. V sanjski sekvenci, ki sledi, skozi koreografijo natisne in zveže knjigo z naslovom Rinaxximent (Renesansa). Počasi odpira dokončan izdelek, takrat pa se zbudi. Zmedena Leah pogleda knjigo v svoji roki in ugotovi, da gre za isto knjigo o renesansi, ko pa jo odpre, vidi, da je prazna.
Prazna knjiga z naslovom Rinaxximent je naš pogled na to, kaj sta renesansa in ponovno rojstvo gledališča na Malti v času covida. Na ponovno rojstvo še čakamo in to, da Leah odpira prazno knjigo, tako renesanso na nek način sproža.

Scenarij in režija: Sean Buhagiar
Kamera: Karl Andrew Micallef
Glasba: Yazmin Kuymizakis
Kasting: Christian Debono
Montaža: Karl Andrew Micallef
Pridruženi producent: Mireille Estelle Camilleri
Koordinator: Christian Debono
Izvršni producent: Sean Buhagiar
Oblikovanje knjige: BloomCreative
Nastopata: Leah Grech, Ian Moore

Posebna zahvala: Palazzo Falson, Gutenberg Press Ltd., Ann-Marie Camilleri, Alessia Caruana, Roberta Grech Tabone