Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

SNG Nova Gorica, Slovenija

Renesansa

Evropska gledališka konvencija / European Theatre Convention

na sporedu

31. 5. 2021. Splet

Projekt Renesansa, ki ga organizira Evropska gledališka konvencija ETC (European Theatre Convention), bo na spletu ponudil ogled kratkih petminutnih filmov 22 gledališč iz 18 evropskih držav. Dramsko izhodišče projekta predstavlja pojem renesansa. 250 evropskih umetnikov in ustvarjalcev, ki so sodelovali pri projektu, so se navdihovali v filozofiji in težavah življenja v času  pandemije. Premislili so realnost življenja v tem nenavadnem času in potenciale za ponovno rojstvo gledališča. Renesansa predstavlja tudi preporod gledališč v virtualnem prostoru, ki so v tem času preizkusila in predstavila nove oblike besedil, zasnovala dela za digitalni oder in razvila digitalne dramaturgije.
Vsak delovni dan med 9. majem in 4. junijem 2021 bo na spletu objavljen en video enega gledališča iz serije. Filme si boste lahko ogledali kar od doma, in to brezplačno.

 

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovenija  

Odločili smo se, da bomo znova obudili naše razumevanje kolektivnega, odnosov, ki oblikujejo polje kolektivnega, z uporabo kamnitih lutk, ki so podobne človeškim bitjem. Rečni kamni so v našem okolju sveti. In Michelangelov David, ena od resnično ikoničnih renesančnih umetnin, je prav tako izklesan iz kamna.
Vedeli smo,  da se mora na prizorišču med lutkarji vzpostaviti posebna pozornost, pa seveda  – med njimi in lutko. Nismo prosili za pomoč izkušenih lutkarjev. Namesto tega smo se odločili za pristop »treh lutkarjev«, ki se bodo morali naučiti, kako delati skupaj in kako delati z lutko. Mi – Skupina, ekipa z ogromno osebnimi problemi, kakor v vsaki skupnosti – smo si zadali cilj, da prebudimo življenje v lutki in posnamemo svoj učni proces razvoja v popolnoma delujočo, podporno in ustvarjalno skupnost z občutkom za estetiko. Ali ne razumemo tudi renesanse prav tako?  


Scenarij in izvedba: gledališki kolektiv Sakerdon Mihajlovič (Miha Nemec, Maja Poljanec Nemec, Enej Gala, Neli Maraž, Tomi Novak, Fabris Šulin)
Režija: Miha Nemec
Režija videa: Neli Maraž
Vizualni elementi in oblikovanje lutk: Enej Gala
Glasba & Zvok: Tomi Novak
Kamera in direktor fotografije: Fabris Šulin
Asistent dramaturgije: Marko Bratuš
Predsednica: Maja Poljanec Nemec
Producent: SNG Nova Gorica
Koproducent: TNK – Teater Na Konfini

Posebna zahvala: Marko Bratuš, Mirjam Hladnik Milharčič, Vida Rucli, Katja Robič, Denis Maraž