Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Svetlana Makarovič

Sapramiška

Gostuje Lutkovno gledališče Ljubljana

na sporedu

spletni nakup vstopnic

11. 6. 2021 ob 19.00. Amfiteater gradu Kromberk. Abonma Veliki polžek, Lutkovni polžek in Izven. Prekinjeno zaradi dežjaodpovedano

Najbolj slavna slovenska marioneta je Sapramiška. Slovenski otroci si ne morejo predstavljati odraščanja brez pravljic Svetlane Makarovič. Po njenih literarnih predlogah so nastale mnoge lutkovne predstave, ki so osvojile mlade gledalce. Prebrisana in hrabra Sapramiška velja za največjo slovensko lutkovno uspešnico. Najbolj znana gledališka uprizoritev je tista, ki je doživela premiero leta 1986 v Lutkovnem gledališču Ljubljana (režija Nace Simončič) in je neprekinjeno na sporedu do danes. Sapramiška je dokaz, da današnje otroke pritegnejo tudi bistveno manj spektakularne reči kot sodobna tehnologija, ki pa so tekstovno in izvedbeno prepričljive.

Leta 2016 smo praznovali 40 let slikanice in 30 let od premierne postavitve te legendarne pravljice. Avtor likovne podobe Jaka Judnič je ljubkim lutkovnim junakom, ki jih je zasnoval v slogu svojih risanih filmov iz sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja, omogočil več animacijskih možnosti. Milko Lazar je pripravil nove glasbene aranžmaje, nov pa je tudi zvočni posnetek predstave, na katerem lahko poleg Svetlane Makarovič v naslovni vlogi slišimo tudi Ivanko Mežan kot Veverico, Ljerko Belak kot Regico, Alojza Sveteta kot Doktorja Detla in Braneta Vižintina kot Mišjega strahca.

 

Gostuje Lutkovno gledališče Ljubljana

Avtorica Svetlana Makarovič; režiser Nace Simončič / Brane Vižintin; avtor likovne podobe Jaka Judnič

Animatorji lutk Lena Hribar k. g./Aja Kobe, Lovro Finžgar, Boštjan Sever k. g., Marko Ujc k. g./Lea Menard k. g.
Glasovi na posnetku Svetlana Makarovič (Sapramiška), Ivanka Mežan (Veverica), Ljerka Belak (Regica), Alojz Svete (Doktor Detel), Brane Vižintin (Mišji strahec)

Predstava traja 40 minut

sapramiska-2, lgl