Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Po literarni predlogi Žige Valetiča

Trgovina s samomorilskimi pripomočki

Gostuje KUD Vesel Teater Dolenjske Toplice

na sporedu

spletni nakup vstopnic

29. 5. 2022 ob 18.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Nedeljska gledališka srečanja in Izven

Pelin komedija TRGOVINA S SAMOMORILSKIMI PRIPOMOČKI se loteva vprašanja samomorilnosti. 'Ali se hecate? Komedija? Ali se iz ljudi, ki so se odločili predčasno zapustiti naš svet, delate norce?' Nikakor ne! Še kako se zavedamo tragike in brezupa ljudi, ki so se znašli na robu! A hkrati tudi vemo, da vsaka dobra komedija pereče probleme posameznika ali družbe predstavi s humorjem, a s tem ne izgubi ostrine in globine. Komedija je, kljub žanrski lahkotnosti, družbeno angažirana, saj odpira mnoga pomembna vprašanja o sodobnem človeku, izgubljenem v vedno bolj hektičnem svetu. Glavna junakinja, Hilda Novak, odpre trgovino »Tunel«, kjer obupancem prodaja samomorilske pripomočke. Hilda povzema najtemnejše in najbolj okrutne tone naše družbe. Njen pohlep ne pozna meja, etika je še ni oplazila, manipulacija je njeno orožje. Toda ali res? Kaj pa, če je vse le igra, s katero poskuša na svojstven način odvrniti razočarance od samomora? In kaj se zgodi, če država in za to poklicani organi tovrstnih pogoltnosti ne zajezijo, kaznujejo, temveč jih celo povzemajo in se po njih zgledujejo? To so vprašanja, ki si jih tudi mi postavljamo. Seveda si ne domišljamo, da bomo nanje odgovorili, a seme bomo, vsaj upamo, zasejali.

S predstavo se spoštljivo priklanjamo vsem, ki niso zmogli in so nas predčasno zapustili. Sprejetje in razumevanje njihove stiske je nemara še največja učna ura za nas, ki smo jih preživeli, in hkrati izziv, da kljub vsemu še vztrajamo v iskanju lepote, miru in sočutja, seveda onkraj cenene retorike. Pričujoča komedija nas v krhkosti tuzemskega bivanja še kako povezuje.      

Gostuje KUD Vesel Teater Dolenjske Toplice  

Po literarni predlogi Žige Valetiča Tunel
Dramatizacija Sergej Dolenc
Avtorica priredbe besedila in režiserka Maja Gal Štromar


Nastopajo Vanja Lukšič, Vilma Planinc, Anja Vidrih, Drago Primc, Gregor Žnidaršič, Nataša Kramer, Denise Ćatović, Alen Ćatović

Predstava traja 1 uro in 15 minut

 

trgovina s samomorilskimi pripomočki