Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Jibbe Willems

Čas besnenja

Veliki Mladi oder Amo

na sporedu

spletni nakup vstopnic

28. 9. 2022 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Abonma Mladi, Konto in Izven

Čas besnenja (angl. Age of Rage, 2019) je igra nizozemskega avtorja Jibbeja Willemsa o jezni mladi generaciji, ki poskuša biti razumljena in hkrati razumeti svet, v katerem živi. Glavna junakinja je bojevita in inteligentna najstnica, ki po napadu na političarko pristane v zaporu. Odrasli (učitelji, policaji in političarka) njeno »bentenje« pripišejo njeni starosti, najstniškemu angstu, a ima Dekle v resnici prav: svet ni pravičen, svet je bil morda včasih, ko je bila mlajša, res lepši. Vsaj zanjo. Dekle je tik pred tem, da postane neonacistka, odzivi na njen napad (ki je v resnici krik na pomoč) pa jo od tega vse prej kot odvrnejo.

Osem mladih ustvarjalcev se z materialom spoprime preko osebnih izkušenj in dojemanj jeze, izločenosti iz skupnosti, medgeneracijskega in rasnega problema. Predstava odpira vprašanja revščine, rase, medgeneracijskega spopada in odnosa neoliberalne politike do delavskega razreda. Mladi se sprašujejo, kakšna bo njihova prihodnost, če sploh bo, po teh časih izkoriščanja, jeze in sovraštva.

Veliki Mladi oder Amo

Jibbe Willems ČAS BESNENJA

Prevajalec in dramaturg Nik Žnidaršič
Režiserka Živa Bizovičar
Strokovni sodelavec Lovro Zafred
Avtor videa in fotograf Sašo Štih
Avtor glasbe Janez Škrlec
Oblikovalec svetlobe Matjaž Bajc
Vodja projekta Tereza Gregorič

Igrajo
Jaša Savnik, Jernej Markelj, Lara Flander, Lija V. Vremec, Marjetka Puc, Mia Skomina, Sara Lisjak, Žak Župan Galunič

Lija V. Vremec - Vizionar za igro, Festival Vizije 2022

čas besnenja  DSC8941 mala čas besnenja DSC8944 mala čas besnenja DSC8955 mala čas besnenja DSC8960 mala čas besnenja DSC8989 mala čas besnenja 1, mala čas besnenja 4, mala čas besnenja, 18 mala