Skoči na vsebino

Najboljša evropska predstava

16. 4. 2024

Marko Bratuš, Haris Pašović
Najboljša evropska predstava
Tragikomedija

Koproducenti Teatr im. J. Kochanowskiego w Opolu, Poljska; Fondazione Teatro Due, Parma, Italija; Teatru Malta, Malta; Teatri Kombêtar i Kosovês, Priština, Kosovo; v sodelovanju z Evropsko gledališko konvencijo (ETC)

V angleščini s slovenskimi nadnapisi.

Premiera
Torek, 16. 4. 2024, ob 20.00 veliki oder

Edini dve ponovitvi v Sloveniji
Sreda, 17. 4. 2024, ob 20.00 veliki oder
Četrtek, 18. 4. 2024, ob 20.00 veliki oder

Predstavo si v Sloveniji lahko ogledate samo 16., 17. in 18. aprila, nato bo svojo evropsko turnejo, ki je vključevala postanke pri koproducentih v Opolah, Parmi in Malti, sklenila na Kosovu.

O PREDSTAVI
V žiriji evropskega gledališkega festivala, zasnovanega po vzoru Evrovizije, pisana zasedba žirantov mora izbrati najboljšo evropsko gledališko predstavo. Žirante iz vseh vetrov, vsak s svojim pogledom na gledališče in z izrazito izdelanim mnenjem, dodatno poskušata usmeriti še direktorica festivala in sam evropski politični vrh. 

O NASTANKU
Ideja za mednarodni projekt se je rodila v komisiji Borštnikovega srečanja, kjer sta se med žiranti znašla Norbert Rakowski, direktor gledališča iz Opol na Poljskem, in režiser Haris Pašović. Med žiriranjem sta se poigravala z idejo, kako bi lahko preko dilem, s katerimi se soočajo žirantje festivala, spregovorili o stanju gledališča v Evropi danes.

S pomočjo evropske mreže gledališč ETC smo pri snovanju projekta uspeli združiti pet gledališč, ki sodelujejo s po dvema nastopajočima, s strokovnim sodelavcem in s postprodukcijo predstave v svojem mestu.

USTVARJALNA EKIPA
Prevajalec Marko Bratuš
Režiser Haris Pašović
Dramaturg Sean Buhagiar
Lektor Philip Leone-Ganado
Skladatelj Trimor Dhomi
Kostumograf in scenograf Krystian Szymczak
Koreograf Robert Nuha
Oblikovalec svetlobe Branislav Milinković
Oblikovalec videa Dino Hujić
Asistent režiserja Aleksander Dulak

Igrajo Davide Gagliardini, Ana Facchini, Gianni Selvaggi, Philip Leone-Ganado, Lara Fortuna, May-Linda Kosumovic, Felix Römer, Weronika Kozakowska, Błażej Stencel, Armend Smajli, Jammeh Diangana, Antonella Axisa