Skoči na vsebino

Nagovor

Dragi ljubitelji gledališča,

 

s ponosom in hvaležnostjo vas vabim v prihajajočo gledališko sezono, v kateri vas bomo z novimi predstavami popeljali na odrska potovanja. Vabim vas, da z nami vstopite v svet umetnosti, kjer se resničnost prepleta z domišljijo in kjer se odpirajo vrata v številne svetove. Mogoče se boste vprašali: »Zakaj s ponosom?« in jaz odgovarjam: »Ker verjamem, da bodo novo sezono sestavljale vrhunske predstave, ki vas bodo navdušile in ganile ter vam nudile izkušnjo, ki jo lahko doživite le v živo, v objemu gledališke dvorane.« In ob tem me vedno bolj prevzema tudi hvaležnost: ker se zavedam, da vam lahko omogočimo, da vstopite v domišljijske svetove v varnem okolju in v eni najlepših dvoran v Sloveniji (in tudi širše). Zavedam se tudi, da lahko ustvarjamo v pogojih, ki niso samoumevni – v pogojih, ki za marsikateri del sveta veljajo za nepredstavljive. In kadar gre vse narobe (kot pač v življenju včasih gre), se spomnim na to, in s hvaležnostjo stopim korak naprej.

 

Sezona pred nami že vstopa v leto Evropske prestolnice kulture GO! 2025, ki jo bo z bogatim programom zaznamovalo tudi naše gledališče. Ustvarjali ga bomo s priznanimi režiserkami ter režiserji, in sicer z Nino Šorak, Januszem Kico, Tijano Zinajić, Tomijem Janežičem, Žigo Divjakom, ki se bodo ukvarjali s svetom »malega« človeka, kajti temu posvečamo novo sezono. Zgodbam, s katerimi se srečujemo v našem vsakdanjem svetu, in zgodbam, ki so zaznamovale našo obmejno zgodovino. Seveda bomo naš svet tudi naslednjo sezono popestrili z odmevnimi predstavami drugih gledališč, saj so naša vrata široko odprta za dobre zgodbe.

 

Ob tej priložnosti bi vas želela še posebej spodbuditi k nakupu abonmaja. Z abonmajev boste namreč imeli privilegij uživati v izbranih predstavah po posebno ugodni ceni, poleg tega pa boste deležni številnih drugih ugodnosti, kot so prednostna izbira sedežev, popusti na dodatne predstave in posebni dogodki za abonente, ki jih bo Evropska prestolnica kulture zagotovo prinesla.

 

Vaša zvestoba in podpora nam pomenita veliko, zato se veselimo, da bomo skupaj ustvarjali neponovljive trenutke. Gledališče je prostor, kjer se zgodi čarobnost in kjer se povezujemo kot skupnost, zato vas vabim, da se nam pridružite v tej nepozabni izkušnji – naj gledališče postane tudi vaš prostor odkrivanja bogatih notranjih svetov.

Vabljeni, da skupaj ustvarimo nepozabno gledališko sezono!

 

Mirjam Drnovšček

Direktorica SNG Nova Gorica

 

 

 

Nova sezona, nov uvodnik, enako sporočilo.

 

V nedogled ponavljamo krilatice, kako je gledališče pomembno za zdravo tkivo družbe, kako smo gledališčniki tu za vas, gledalce, in kako brez vas naše delo nima smisla. Ker je vse to res.

 

Res pa je tudi, da je odnos med ustvarjalci, producenti in gledalci veliko bolj zapleten, kot se zdi na prvi pogled. Mogoče bi ga lahko še najlažje ponazorili z odnosom starši, otroci in špecerija. Trgovec bi prodal karkoli, samo da bi čim bolje zaslužil – in večje kot je zanimanje za določen izdelek, bolj si trgovec mane roke. Če bi na svetu obstajala zgolj trgovec in otrok, potem je jasno, da bi otroci kupovali samo sladkarije, kar bi trgovcu seveda prineslo enostaven dobiček, otrokom pa diabetes. Če bi se v tem trikotniku osredotočili zgolj na starše in otroke, bi otroci jedli samo zdravo hrano in se pri tem zmrdovali, vse dokler ne bi nekega dne pobegnili od doma. Nekako tako je videti tudi ustvarjanje gledališkega programa – treba je držati krhko ravnotežje med zabavnimi, potrebnimi in koristnimi vsebinami, ki omogočajo, da vse tri vpletene strani dobijo to, kar si želijo, in obenem tudi to, kar je zanje dobro in koristno za javni interes.

 

V naslednji sezoni bo tako na odru moč videti tematike, ki resno obravnavajo tkivo naše družbe – težave z zanositvijo (64), zapleteni mednacionalni in družinski odnosi (V iskanju izgubljenega jezika), nezmožnost vzpostavljanja kakovostnih partnerskih odnosov (Pogovori po seksu), obračun s svojo preteklostjo (Kralj Lear), odnos do lastnega otroštva in do prostora, v katerem živimo (1973) ter okoljska problematika Soške doline (Anhovo) –, ki pa jih je mogoče obdelati tako na poglobljen kot tudi na humoren način.

 

Izbor režiserjev in režiserk je garancija, da bo tudi prihodnja sezona pestra in zanimiva: Nina Šorak, Janusz Kica, Tijana Zinajić, Tomi Janežič, Ivica Buljan in Žiga Divjak so imena, ki že vrsto let krojijo slovenski gledališki prostor na najvišjem nivoju.

 

Predvsem pa je tukaj še naše gledališče, ki se vrsto let s svojim izvrstnim ansamblom in izjemno sposobno tehnično ekipo po kakovosti produkcije uvršča v sam vrh tako slovenske produkcije kakor tudi v evropskem merilu, kot je nedavno pokazal velik odziv direktorjev evropskih gledališč, ko so v okviru mednarodne konference Evropske gledališke konvencije navdušeno sprejeli naš program.

 

Naj za zaključek ponovim svojo večletno mantro: gledališče je tukaj za vas, gledalce – trudimo se po najboljših močeh in delamo dobro –, zato lepo vabljeni v našo družbo.

 

Marko Bratuš

Umetniški vodja SNG Nova Gorica