Skoči na vsebino

Draga Laila (Dear Laila)

1. 9. 2024 - 1. 9. 2024, Xcenter Nova Gorica

Basel Zaraa
Draga Laila (Dear Laila) 
Performativna instalacija za enega gledalca
Trajanje 20 minut

Urbani multimedijski festival Nevidna mesta / Invisible Cities

Nagrada občinstva ZKB 2023

"Draga Laila, stara si pet let in začela si me spraševati, kje sem odraščal in zakaj ne moreva iti tja. Tako ti poskušam odgovoriti na to vprašanje."

Semena Drage Laile so bila posajena, ko je Baselova petletna hči začela svojega očeta in ustvarjalca te predstave spraševati o njegovem domu, kjer je odraščal. Ker je ni mogel odpeljati tja, se je odločil, da bo poskušal pripeljati kraj k njej, tako da bo poustvaril podobo svojega otroškega doma v palestinskem begunskem taborišču Jarmuk v Damasku. Draga Laila deli palestinsko izkušnjo razseljevanja in odpora skozi zgodbo ene družine, ki raziskuje, kako se vojno in izgnanstvo doživlja skozi vsakdanji domači in javni prostor. Intimna, interaktivna instalacija, ki jo doživlja en gledalec naenkrat, Draga Laila s pripovedovanjem spominov in drugih podrobnosti poskuša oživeti zdaj že uničen kraj.

Basel Zaraa je palestinski umetnik, ki živi v Združenem kraljestvu. Njegovo ustvarjanje temelji na uporabi čutov in občutkov, da občinstvu približa izkušnje izgnanstva in vojne. Njegovo ustvarjanje poskuša občinstvo soočiti s travmami, s katerimi živi njegova skupnost, na ta način, da jih razume skozi svoje lastno doživljanje. Njegov projekt Draga Laila je prejel nagrado občinstva ZKB 2023, pred tem pa je projekt 'As Far My Fingertips Take Me', ki je nastal v sodelovanju s Tanio El Khoury, leta 2019 prejel nagrado za produkcijo na podelitvi nagrad Bessie (Outstanding Production Bessie Awards). Njegova dela so bila prikazana na več kot 50 prizoriščih in festivalih na petih celinah.

Avtor Basel Zaraa
Po naročilu Gledališča Good Chance in s podporo Arts Council England
Prevajalka in urednica scenarijev Emily Churchill Zaraa
Tonski mojster Pete Churchill