Skoči na vsebino

Punce (Cure)

31. 8. 2024 - 31. 8. 2024, SNG Nova Gorica, veliki oder

Ustvarjalno mesto Gotropolis

 

Dokumentarna predstava Punce (Cure) temelji na izpovedih treh generacij žensk: tridesetletnih izvajalk, njihovih šestdesetletnih mam in njihovih babic v osemdesetih.

 

Po predstavi Babice (Bakice, 2020) je to drugo sodelovanje reškega  kolektiva Igralke z režiserko Tjašo Črnigoj. Avtorice se tokrat ukvarjajo s temami odraščanja, prvih spolnih izkušenj ter spolne vzgoje več generacij žensk. Zanima jih, kaj za različne generacije pomeni izguba nedolžnosti, koliko so se bale neželene nosečnosti in kakšno podporo so imele pri odkrivanju svoje spolnosti. Skozi intimno odkrivanje družinskih zgodb se avtorice in izvajalke srečujejo tako s sramom kot z užitkom in tišino, hkrati pa vabijo k pogovoru o stvareh, o katerih običajno ne govorimo.

Predstava Punce skozi osebne zgodbe žensk oriše spreminjanje časa in družbenopolitičnih sistemov. Na Hrvaškem so danes resno ogrožene reproduktivne in spolne pravice žensk in postavlja se vprašanje, kam gremo, ali bo nemara vzgoja prihodnjih generacij vse bolj podobna vzgoji naših babic? Poleg pogovorov z babicami in mamami so avtorice navdihnile tudi delavnice s sedanjimi najstnicami, ki odraščajo na Reki.

Predstava Punce se tematsko navezuje na predavanje-performans Spolna vzgoja II: Boj, režiserke Tjaše Črnigoj, ki je nastal v produkciji Nove pošte (Maska in Slovensko mladinsko gledališče) in Mesta žensk v Ljubljani ter s predstavo Punce tvori diptih. Boj je del širšega cikla predavanj-performansov o ženskem spolnem užitku in je nastal v sodelovanju s Kolektivom Igralke ter rekonstruira boj za reproduktivne pravice žensk v Jugoslaviji.

 

Kolektiv Igralke & Tjaša Črnigoj
Režiserka in dramaturginja Tjaša Črnigoj
Avtorice Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Tjaša Črnigoj, Anja Sabol, Tijana Todorović, Vanda Velagić
Soavtorica koncepta in scenografije, kostumografinja Tijana Todorović
Scenograf Ivan Botički
Oblikovanje svetlobe Marin Lukanović, Tjaša Črnigoj
Avtorica videa Mara Prpić
Grafično oblikovanje in ilustracija Tanja Blašković
Tehnični direktor predstave Marin Lukanović

Igrajo Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić
DJ na predstavi in vodja predstave Marin Butorac

Predstava traja eno uro brez odmora. Cena vstopnice 5 €.
Igra ni primerna za otroke, mlajše od 14 let

 

 Koprodukcija Umetniška organizacija Kolektiv Igralke, Hrvaško narodno gledališče Ivan pl. Zajc in Inštitut VIDNE
Partnerja  Slovensko mladinsko gledališče in MASKA Ljubljana

 

punce 2O6A5714.jpg

 

punce 2O6A6024.jpg

 

punce 2O6A5504.jpg