Skoči na vsebino

Salman Rushdie

Harun in morje zgodb

Fantazijska parabola

Salman Rushdie

Harun in morje zgodb

Gostuje Prešernovo gledališče Kranj

PREMIERA

14. julij 2024

Mladi Harun živi s svojim očetom Rašidom, slavnim pripovedovalcem zgodb. Ko ju zapusti Harunova mati, oče zgubi dar pripovedovanja in sin se odpravi iskat navdih zanj do morja zgodb. Ko ga najde, ugotovi, da ga onesnažujejo privrženci tišine, vojska z zašitimi usti, ki ne verjame, da so zgodbe pomembne, če »še resnične niso«. Od obstoja tokov morja zgodb je odvisna sreča Harunove družine. Kratek roman Harun in morje zgodb, fantazmagorična zgodba o svobodi govora, je prvo delo, ki ga je Salman Rushdie napisal leta 1990, za Satanskimi stihi in po dveh letih tišine po izrečeni smrtonosni fatvi.

 

Kakšen smisel imajo zgodbe, ki za povrh še resnične niso, se sprašuje pisatelj Salman Rushdie skozi usta svojega mladega protagonista Haruna. Enako govori človek Rushdie, potem ko mu zaradi pripovedovanja grozi smrt. Harunov oče Rašid pa odgovarja, da je pripovedovanje zgodb edino delo, ki ga obvlada. Tako je tudi v gledališču. Zgodbe so edino delo, ki ga obvladamo. Zato smo tukaj. In to je hudo pomembno delo.

Ivana Djilas 

Režiserka Ivana Djilas

 

Igrajo Borut Veselko, Živa Selan, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Blaž Setnikar, Aljoša Ternovšek, Željko Božič k. g., Dominik Vodopivec k. g.