Skoči na vsebino

Kay Pollak, Carin Pollak

Kakor v nebesih

Muzikal

Kay Pollak, Carin Pollak

Kakor v nebesih

Organiziran ogled v Slovenskem stalnem gledališču Trst

PREMIERA

14. julij 2024

Dirigent Daniel Dareus se mora na vrhuncu sijajne mednarodne kariere zaradi srčnega napada odpovedati načrtovanim koncertom. V želji po miru in samoti se vrne v rojstni kraj in se naseli v nekdanjo šolo, vendar ne mine dolgo, ko spozna, da njegovo življenje na vasi ne bo ne mirno ne samotno, predvsem pa ne brez glasbe. Sprva nerad prisluhne vaji cerkvenega zbora, a kmalu ga prešine ideja, da bi postal zborovodja. Ko stopi v središče vaškega dogajanja, se začne dinamika odnosov v mali skupnosti spreminjati. V vasi kar naenkrat nič več ni tako, kot je bilo. Ljubosumni pastor in nekdanja vodja zbora poskušata Daniela onemogočiti, med drugim zato, ker metoda »iskanja svojega glasu« poraja tudi močno željo posameznika po svobodi. Amaterske pevke in pevci so vse bolj zavezani dirigentu, glasbi in drug drugemu, tako da nič ne more zaustaviti umetniške rasti in utripanja prebujenih src članov zbora.

Mnogi ljudje, ki preživijo hudo bolezen ali hudo poškodbo, rečejo, da so po tem začeli živeti znova. Še enkrat. Vendar: z drugim pogledom na življenje in z drugimi vrednotami. Prav to se zgodi v naši igri, našemu glavnemu junaku. Ampak še pomembneje je naslednje, namreč vse tisto, kar se zaradi njega zgodi skupnosti, v katero se umakne. Lahko bi rekli, da gre glavni junak »na konec sveta«, da bi tam prišel do bistva, jedra sveta.

Samo M. Strelec

 

Režiser Samo M. Strelec

 

Igrajo Jure Ivanušič, Tina Gunzek, Mirel Knez, Franko Korošec, Dejan Pevčević, Romeo Grebenšek, Nikla Petruška Panizon, Vesna Maria Maher, Primož Forte, Danijel Malalan, Gregor Geč, Elena Husu

Čelistka Andrejka Možina

Zbor Julija Cante, Martina Feri, Marco Ghersetich, Thomas Grill, Claudia Sedmach, Beatrice Zonta, Cecilia Zoratti