Skoči na vsebino

Jernej Lorenci, Dino Pešut in ekipa

Pohorski bataljon

Poskus rekonstrukcije

Jernej Lorenci, Dino Pešut in ekipa

Pohorski bataljon

Gostujeta Mestno gledališče ljubljansko in Mestno gledališče Ptuj

PREMIERA

14. julij 2024

8. januarja 1943 je okoli 2000 pripadnikov okupatorske vojske obkolilo bataljonski tabor pri Osankarici. Spopad se je začel malo pred poldnevom. V srditi poslednji bitki, ki je trajala dve uri in pol, je bilo ubitih 69 borcev, poslednjega pa so okupatorji ranjenega ujeli in usmrtili kot talca. Gledališka zgodba poslednjih dni Pohorskega bataljona preizprašuje tudi mehanizme in posledice današnjih strašnih uničevalnih.

 

A pravzaprav sploh ne gre zanj, za Pohorski bataljon. Gre za ekstremno izkušnjo v ekstremnih okoliščinah: strah, lakota, mraz, smrad, trupla, odtrgani udje, gnijoča telesa, žeja; ni kuhinje, ni stranišča, ni postelje, ni televizije, interneta, telefona, jogurta in brezglutenskega burgerja. Ni ničesar, kar je zame (za nas) povsem samoumevno. Vsakdanje, neprevprašljivo. Pa vendar sodim(o). Sodimo ves čas. Četudi nimamo ekstremnih izkušenj v ekstremnih okoliščinah. Od kod mi (nam) torej pravica, da sodim(o)? Je morda nujno potrebno vsaj to, da si zares skušam(o) predstavljati takšne izkušnje in takšne okoliščine? Ali da neham(o) soditi kar tja povprek? Je morda čas, da obmolčim(o)?

Jernej Lorenci

 

Režiser Jernej Lorenci

 

Igrajo Mojca Funkl, Mirjam Korbar, Nina Rakovec, Lara Wolf k. g., Branko Jordan, Primož Pirnat, Matej Puc, Lotos Vincenc Šparovec, Gaber K. Trseglav, Gašper Lovrec k. g., Jure Rajšp k. g.