Skoči na vsebino

Takrat in potem in sto let vmes

Takrat in potem in sto let vmes

PREMIERA

12. julij 2024

Skozi oči mlade generacije gimnazijcev in gimnazijk Mladega odra Amo raziskujemo življenje nekoč in danes. Preizkušamo čevlje svojih babic in dedkov ter s pomočjo avtorsko-dokumentarnega pristopa potujemo naprej in nazaj v času. Projekt skozi medgeneracijski dialog razbija stereotipe staranja, prestopa svoja leta in razpira raznoliko paleto zgodb, ki jih piše življenje. Proces je zaznamoval avtorski pristop sodelujočih, ki so si sami izbrali temo in jo nato raziskovali skozi pogovore s svojimi starimi starši. Dokumentaristično pridobljena vsebina se je skozi vaje prelevila v odrsko postavitev, ki ne raziskuje le tega, kako je bilo včasih, pač pa tudi, kakšno prihodnost si mlada generacija želi zase. 

Mali Mladi oder Amo

Avtorski projekt TAKRAT IN POTEM IN STO LET VMES

Avtorji besedil Minka ZavadlavHana CejHela BeltramMalaja MikulinNejc Mladovan
Režiserka in mentorica Nina Šorak
Dramaturginja in mentorica Urša Adamič
Oblikovalka maske Katarina Laharnar
Fotograf Sašo Štih
Vodja projekta Tereza Gregorič

Igralci
Marija Minka Zavadlav
Vida Hela Beltram
Branko Nejc Mladovan
Stanka Hana Cej
Franc Malaja Mikulin

MARIJA
Stara sem 94 let in imam dva otroka. Hči se je odselila v tujino in me zapustila, sina pa imam zelo rada, le oženil se je z eno čudno. Veliko se slišiva, vsak dan ga pokličem, da ne pozabi name. V svoji hiši imam rada goste, vendar morajo upoštevati moj red. Moža nimam več, a mi je dobro, le z zdravniki imam težave … Težko najdem pravega.

VIDA
Živela sem v Italiji, tam je veliko boljše, vendar sem se zdaj preselila v Slovenijo, saj imamo tu boljše zdravstvo. Sploh pa se mi zdi, da moramo še posebej zdaj skrbeti za svoje telo. Svet se zelo hitro spreminja, ampak sem precej na tekočem z dogajanjem. Rada gledam Dobrega zdravnika in vsak dan spremljam poročila. Otrok nimam.

BRANKO
Pozdravljeni, star sem malo čez osemdeset, ampak se za svoja leta dobro držim. Z ženo veliko hodiva v naravo. Vsak dan si pripravim zdravo malico s polnozrnatim kruhom in manj mastno domačo skuto. S svojim življenjem sem zadovoljen. Drugih težav – razen bolečin v kolenu – nimam. Mislim, da je imela naša generacija srečo in smo živeli v lepih časih.

STANKA
Že nekaj let sem vdova, a mi ni dolgčas. Na dogodke vedno pridem točno, zdaj se mi nikoli več ne mudi. Moje kosti niso več, kar so nekoč bile. Včasih sem skakala čez potoke, zdaj pa raje poiščem most. Sem zelo dobra kuharica, vsaj tako pravijo moji otroci. Uporabljam klasične sestavine in ne preveč začimb, to je moja skrivnost. Vedno rada tudi kakšno zapojem.

FRANC
Odraščal sem s tremi sestrami in zato se z ženskami dobro razumem, tako sem tudi osvojil svojo ženo. Rad rešujem križanke in uganke. Doma z veseljem tudi kaj popravim … Včasih so delali vse stroje bolj kvalitetno … Popravljam tudi pohištvo, plinsko napeljavo in vodovod, čeprav se žena pritožuje, da še vedno teče mrzla voda.