Skoči na vsebino

Pénélope Bagieu, Larisa Javernik

Neustrašne

Portreti neuklonljivih žensk

Pénélope Bagieu, Larisa Javernik

Neustrašne

Neustrašne, 2022

Portreti neuklonljivih žensk

Krstna uprizoritev

PREMIERA

5. november 2022 SNG Nova Gorica, veliki oder

TRAJANJE

Predstava traja 1 uro

Za oder prirejena serija stripovskih vinjet francoske avtorice Pénélope Bagieu govori o ženskah, ki so si drznile biti drugačne, samosvoje in pogumne.

 

Plavalka in igralka Annette Kellerman, rešiteljica svetilnika Giorgina Reid, atletinja Cheryl Bridges, ljubiteljica sodobne umetnosti Peggy Guggenheim, tolmačka živali Temple Grandin, bradata ženska Clémentine Delait in antična ginekologinja Agnodika. Njihove želje, hrepenenja, delo so pogosto terjale visoko ceno. Veliko so tvegale in s tem opazno ali subtilno zaznamovale zgodovino.

 

Portreti neustrašnih žensk so potovanje po zgodovini pionirk poklicev, izumov, umetnosti in upora, so potovanje po ženski duši, polni strahu, poguma, ovir, katarze in boja za pravico do obstoja lastne identitete, s katero so pripomogle dobrobiti sebe in drugih. Je humorno, živahno, empatično potovanje skozi družbeno, zgodovinsko, politično, javno in intimno perspektivo ter zagovor drugačnosti kot vrednote življenja, zgodovine in osebne rasti.

 

Priredbo besedila sta pripravili strokovnjakinja za mladinsko literaturo Larisa Javernik in režiserka Mateja Kokol. Uprizoritev je preplet zvrsti – dramskega, glasbenega in fizičnega gledališča, ter preplet žanrov – od epopeje, tragedije, komedije do zgodovinske, pustolovske in romantične drame. Namenjena je najstnicam in najstnikom, pa tudi starejšim upornikom. Zanimiva je tako za dekleta kot tudi fante, ki skozi predstavo odkrivajo zapleteno dušo, ki morda le ni tako drugačna od njihove. Morda je skozi zgodovino morala biti le nekoliko bolj »neustrašna«. 


Tragični in komični trenutki zgodovine ženske duše so dekletom in fantom v inspiracijo ter v pomoč pri razumevanje sebe in sveta okrog njih.

Mateja Kokol

 

Pedagoško gradivo

Ustvarjalci

 • Režiserka

  Mateja Kokol

 • Dramaturginja

  Larisa Javernik

 • Lektorica

  Anja Pišot

 • Scenograf

  Matic Kašnik

 • Kostumografinja

  Iris Kovačič

 • Koreografinja

  Kaja Lorenci

 • Avtor glasbe

  Aleš Zorec

 • Oblikovalec svetlobe

  Darjan Domadenik

 • Oblikovalec zvoka

  Borut Čelik

GLEDALIŠKI LIST

pdf

Prenesi