Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

ROKOVNJAČEM Šeligova nagrada za najboljšo predstavo!

09.04.2013

Sinoči, 8. 4., so ROKOVNJAČI osvojili ŠELIGOVO NAGRADO na 43. Tednu slovenske drame v Kranju! Konkurenca je bila močna, saj se je za nagrado potegovalo osem najboljših uprizoritev slovenskih avtorjev. Zato je to še toliko bolj dragocen dosežek!
Čestitamo vsem ustvarjalcem in sodelavcem v predstavi.


Na 43. tednu slovenske drame v Kranju se je žirija v sestavi Tatjana Ažman, Tanja Lesničar-Pučko in Igor Ružić soglasno odločila, da prejme Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo predstava ROKOVNJAČI avtorskega dvojca Miha Nemec – Nejc Valenti v koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica in Prešernovega gledališča Kranj.

Miha Nemec in Nejc Valenti ter njuna uigrana igralska in umetniška ekipa so z novo avtorsko predstavo nedvomno eden od vrhov sedanje produkcije slovenskega gledališča. Rokovnjači so sveža in inovativna adaptacija istoimenske Jurčič - Kersnikove literarne predloge in odličen primer sodobne obdelave besedila, ki je po dolgih desetletjih na odru ponovno zaživelo v vsej svoji aktualnosti in družbenokritičnem potencialu. Izbira avtorjev glasbe legendarne skupine Niet, na zanimiv način pogojena s sorodnostjo obrobnih socialnih pozicij, je bistveno zaznamovala estetsko in vsebinsko plast produkcije, saj podpira univerzalnost sporočila in hkrati z domišljeno uporabo vseh odrskih sredstev ustvarja polnost duhovitih odmikov od forme ljudskega gledališča. V igralski dimenziji namreč na eni strani prinaša izbrušen užitek brez distance, na drugi refleksijo ironije in groteske, slednjemu pa se kot nadvse učinkovit igralec pridružujeta tudi scenografija Petre Veber in kostumografija Bjanke Adžić Ursulov.

Vse, ki nagrajene predstave še niste videli, vabimo na ogled v petek, 26. aprila, v SNG Nova Gorica!