Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
29oktober
Petek ob 21.30

Collettivo MINE

Vaje za pesniški manifest (Esercizi per un manifesto poetico)

SNG Nova Gorica, veliki oder

30oktober
Sobota ob 18.30

Davide Valrosso

Pet plesov za prihodnost (Cinque danze per il futuro)

SNG Nova Gorica, veliki oder

06november
Sobota ob 20.00

Edward Albee

Kdo se boji Virginie Woolf?

SNG Nova Gorica, mali oder

14november
Nedelja ob 18.00

Florian Zeller

Laž

SNG Nova Gorica, veliki oder

16november
Torek ob 20.00

Banket. Črna oda sedanjosti

SNG Nova Gorica, mali oder

Video

 • Čriček in temačni občutek

 • Janko in Metka

 • Galileo

 • Smrčuljčica

 • Ronja, razbojniška hči

 • Živalske novice

 • Čarovnik iz Oza

 • Antonton

 • Stoletje muzikala

 • jerebika, štrudelj, ples pa še kaj

 • Hiša Bernarde Alba

 • Evropa, mati mila

 • Jakiš in Pupče

 • Božična pesem

 • Tutošomato

 • Trojanke

 • Realisti

 • Peter Kušter

mladi oder Amo

Mladi oder Amo deluje pod okriljem SNG Nova Gorica že od leta 1977 in nudi priložnost mladostnikom, ki želijo razvijati svoje talente na področju gledališke umetnosti. Mladinski oder nudi ustvarjalni prostor in profesionalne mentorje z vseh področij gledališča. Razdeljen je na dve skupini. MALI Mladi oder Amo je namenjen novim udeležencem. Seznani jih z najbolj osnovnim, pomembnim in nujnim, kar mora vedeti, doživeti in preizkusiti vsak ustvarjalec gledališča. Sezona se zaključi z MALO produkcijo, ki je namenjena najbližjim in vabljenim. VELIKI Mladi oder Amo z izkušenejšimi, starejšimi Amojevci ustvari večjo mladinsko predstavo, ki je uvrščena v ponudbo za mlade gledalce SNG Nova Gorica. Poleg tega se z mladimi vključujemo v različne mednarodne projekte, kjer se srečujejo in izmenjujejo izkušnje z gledališčniki iz različnih držav.  

 

Ustvarjanje Amo v sezoni 2020/2021

 

Tudi v pretekli okrnjeni »koronski« sezoni smo se potrudili ostati aktivni in izvedli nekaj dejavnosti.


 • Delavnice Umetnost govora

V sezoni 2020/2021 je Jakob Šfiligoj, nekdanji Amojevec, trenutno pa študent dramske igre na AGRFT, izvedel delavnice Umetnost govora, na katerih so se mladi kalili v govorni tehniki in principih odrskega sporočanja. Rezultat delavnice so bili kratki videi, objavljeni na Instagram profilu, v katerih so mlade igralke in igralci interpretirali izbrane pesmi ter odlomke besedil Srečka Kosovela.

 

 • Slavnostna prireditev ob spremembi imena skupine

Ideja, da bi se ime Amaterskega mladinskega odra (AMO) spremenilo, posodobilo, osvežilo, je vrela že nekaj let. Vzniknila je iz vse redkejše rabe besede amaterski, ko govorimo o nepoklicnem ukvarjanju z gledališko dejavnostjo. Vse pogostejša je raba, ki jo na drugem mestu navaja Gledališki terminološki slovaramater je v tem pomenu »igralec, ki se poklicno ukvarja z gledališko dejavnostjo brez zadostnega znanja, estetskega okusa«. Prav zaradi tega prizvoka vse pogosteje uporabljamo termin ljubiteljski. Tudi v Slovarju slovenskega knjižnega jezika je zabeležena naraščajoča raba izraza ljubitelj v pomenu nepoklicnega ukvarjanja z neko dejavnostjo: »kdor ima posebno zanimanje, nagnjenje za kaj«.

Ker dolgoletno delovanje skupine poganja prav volja do gledališkega dela, in ker SNG Nova Gorica skupino vodi po smernicah kulturno-umetniške vzgoje, mlade izobražuje in načrtno razvija njihove sposobnosti za opravljanje gledališkega dela, opuščamo izraz amaterski.

Zaradi tradicije in želje po ohranjanju spomina na zgodovino in očeta ter dolgoletnega vodjo skupine, režiserja Emila Aberška, se nismo želeli odpovedati močno prepoznavni kratici AMO. Seveda tudi zaradi pomena, ki je zajet v kratici in ki nas hkrati vrne k omenjeni volji in tudi, če ne predvsem, ljubezni do gledališkega dela: amo kot prvoosebna oblika v spreganju latinskega glagola amare, ki pomeni ljubiti. In ker gledališče ljubimo in smo mladi, se bomo odslej imenovali Mladi oder Amo.

 

NAGRADE

Vzporedno s spremembo imena smo ustanovili nove nagrade Gregor – podeljujemo jih ustvarjalcem, ki so najbolj zaznamovali skupino Mladi oder Amo v obdobju treh let.


Ana Ogrič – Gregor za naj podporo dijakom skupine Amo

Radoš Bolčina – Gregor za življenjsko delo nekdanjega člana Amo

Eva Slokar, Elena Delfini, Helena Petrović, Mojca Lipicer Stantič, Renata Komlenić Jakopič, Sonja Berce Čeligoj– Gregor za najboljše gledalke in fenice za predstavo Šest oseb išče Williama

Sašo Štih – Gregorza gledališko fotografijo za predstavo Sanjski maturantski ples

Marko Bratuš – Gregor za strokovno in moralno podporo skupini Amo

Tajda Lipicer – Gregor za najprisotnejšega člana v skupini Amo

Igralska ekipa predstave Sanjski maturantski ples – Gregor za najboljši »slow motion«

Ekipa predstave Šest oseb išče Williama – Gregor za umetniški preboj

 

 

Avdicija za sezono 2021/2022

Avdicija za nove člane bo 20. septembra 2021 ob 15.30 v SNG Nova Gorica. 

Za avdicijo je treba pripraviti:

 1. monolog iz dramskega ali proznega dela (ne lirike);
 2. avtorski vložek (bodisi vaša pesem, tekst, razmišljanje, igranje instrumenta, plesna/gibalna točka, ploskanje, skakanje ... Pomembno je, da odraža vas);
 3. fizično akcijo: prikaži izbrano žival (zvočno, gibalno).

Za več informacij lahko pišete na tereza.gregoric@sng-ng.si.

Lepo vabljeni!