Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
30januar
Ponedeljek ob 20.00

Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa

SNG Nova Gorica, veliki oder

02februar
Četrtek ob 20.00

Giovanni Leonarduzzi, Lia Claudia Latini

Sympósion

SNG Nova Gorica, mali oder

04februar
Sobota ob 10.30

Tadej Pišek, Mojca Špik, Iman Du Swami

Evolucija

SNG Nova Gorica, veliki oder

04februar
Sobota ob 20.00

Iztok Mlakar

Tutošomato

SNG Nova Gorica, veliki oder

05februar
Nedelja ob 18.00

Dario Fo

Vse zastonj! Vse zastonj!

SNG Nova Gorica, veliki oder

06februar
Ponedeljek ob 20.00

Eva Mahkovic, Tereza Gregorič

Tridesetletnice

SNG Nova Gorica, mali oder

20februar
Ponedeljek ob 18.00

Pénélope Bagieu, Larisa Javernik

Neustrašne

SNG Nova Gorica, veliki oder

28februar
Torek ob 11.00

Dominik Smole

Antigona

SNG Nova Gorica, veliki oder

Video

 • Mojster in Margareta

 • Pravljice našega otroštva

 • Janko in Metka

 • Smrčuljčica

 • Živalske novice

 • Čarovnik iz Oza

 • Antonton

 • Bolezen duše

 • In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek

 • Čriček in temačni občutek

 • jerebika, štrudelj, ples pa še kaj

 • Božična pesem

 • Tutošomato

 • Trojanke

 • Realisti

 • Peter Kušter

 • Razparač

 • 52 hertzov

Nagovor

Spoštovane obiskovalke, spoštovani obiskovalci,

ob pogledu na novo gledališko sezono ne morem mimo zadnjih dveh let, ki sta tako globoko zarezali v naša življenja in jih obrnili na glavo. Naša, vsaj v grobem, predvidljiva prihodnost se je sesula kot hišica iz kart. Bolj kot smo se upirali spremembam, bolj smo boleče spoznavali, da je sprememba edina stalnica naše sedanjosti in mogoče tudi prihodnosti. Ta starodavna modrost, na katero smo v zahodnem svetu skozi – to si lahko priznamo – za večino lagodno življenje pozabili, nas je dohitela in prizemljila. Nič ni več samoumevno, niti druženje, kaj šele zahajanje v gledališče. In komaj smo si vsaj malo oddahnili od epidemije, je na meje našega sveta trčila vojna. Strah pred neznano prihodnostjo, s katerim se vsak izmed nas različno spopada, je prisoten in skoraj nemogoče mu je ne gledati v oči. Strah, ko se ruši nekaj, na kar smo bili do sedaj navajeni.

V takih časih je težko ohranjati optimizem, pa vendar. Človeštvo je skozi zgodovino prešlo mnogo ciklov temnih in svetlih obdobij in vedno, ko so se pojavile prevelike razlike med ljudmi, je prišlo do spremembe. Mogoče je to čas, ko se mora nekaj porušiti, da se vzpostavijo nove vrednote, oziroma da se ponovno obudi sočutje in ljubezen do bližnjega ne glede na razlike med nami, da se prebudi solidarnost, povezanost. Mogoče se mora vsakdo izmed nas vprašati, kje smo padli na izpitu. Vem, najlažje je krivca za vse slabo iskati izven sebe, a poskusimo spremembe najprej začeti delati pri sebi. Ko se bomo vsi znali nasmehniti, namesto zakričati nazaj, ko nas bo nekdo prizadel, ko bomo znali prisluhniti in razumeti, da prepir ne vodi k miru, ko bomo iskali majhne stvari, ki nas vsakodnevno razveseljujejo, potem … Potem bomo na poti k sreči. In vsak srečen človek več, je en nesrečen manj.

In mogoče (in tega si srčno želim) bomo v novi sezoni s predstavami znali osvetliti naše napake in slabosti, se soočiti s strahovi in ohraniti upanje. Da se zamislimo, premislimo, pa tudi nasmejemo in – mogoče tudi prerodimo. Gledališče nikoli ni ponujalo rešitev in odgovorov, gledališče je prostor razmišljanja, kjer se nam odpirajo novi pogledi, mogoče tudi novi začetki. Kdo bi vedel. Ali kot je zapisal Lao Tzu: »Novi začetki so pogosto prikriti kot boleči konci.«

Vabim vas torej, da ohranite vero in upanje, da se spreminjate in se nam na poti čarovnije pridružite.

Mirjam Drnovšek

Direktorica SNG Nova Gorica

 

 

Nova sezona je pred vrati – prva sezona novega dvojca na čelu gledališča, ki nepoboljšljivo optimistično zre v prihodnost in z nestrpnostjo pričakuje nove gledališke presežke. V preteklih sezonah smo ustvarjanje v gledališču pripeljali na zavidljivo visoko raven, o čemer pričajo tudi številne nagrade, ki smo jih prejeli za svoje delo, a kljub temu ne nameravamo zaspati na lovorikah.

Sezona, ki je pred nami, je še za odtenek ambicioznejša kot dosedanji program. Vendar ves program in vse delo, ki ga opravljamo, nima smisla, če ne dosežemo gledalcev na pravi način, zato smo pri načrtovanju naslednje sezone posebno skrb namenili občinstvu, ki si bo v naslednji sezoni v našem gledališču lahko ogledalo izjemno zanimiv in pester program.

Med sezono bo moč videti epske postavitve in ponovne interpretacije klasičnih besedil, kot sta romana Mojster in Margareta ter 1984, s pomočjo igralskih kolegov iz Kranja se bomo posvetili Pravljicam našega otroštva. Gledališčniki bomo tudi ponovno združili moči s plesalci iz MN Dance Company in skupaj sestavili Perpetuum mobile. Manjkala pa ne bo niti severnjaška glasbena melodrama Kakor v nebesih, ki jo bomo uprizorili s kolegi iz Trsta, niti slovenska klasika Antigona Dominika Smoleta v sveži preobleki. Projekt Pet vrst tišine nas bo soočil s kruto realnostjo družinskega nasilja, Kaos pa nas bo s severnjaškim črnim humorjem nasmejal in zaključil program naslednje sezone.

Poleg široke palete predstav za odrasle nismo pozabili na mlajše občinstvo, s katerim se bomo skozi zgodovino sprehodili s pomočjo Neustrašnih, prav tako pa ne bo miroval Mladi oder Amo, ki v zadnjih letih pripravi kar dve predstavi letno in se pospešeno pripravlja na novo mednarodno delovanje.

V gledališču pa ne bomo igrali zgolj lastnih predstav tekoče sezone in najboljših predstav preteklih sezon. Po koronskem krču se na naše odre vračajo tudi gostujoče predstave drugih gledališč ter v luči približajoče se Evropske prestolnice kulture tudi vedno več predstav gledališč iz tujine.

V Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica smo dobro pripravljeni na novo sezono, edino kar manjka, ste vi – naše cenjeno občinstvo.

Se vidimo na predstavah!

Marko Bratuš

Umetniški vodja SNG Nova Gorica