Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
19april
Petek ob 20.00

William Shakespeare

Mnogo hrupa za nič

SNG Nova Gorica, veliki oder

20april
Sobota ob 19.00

Shelagh Stephenson

Pet vrst tišine

SNG Nova Gorica, mali oder

22april
Ponedeljek ob 20.00

David Mamet

Oleanna

SNG Nova Gorica, sedišča na velikem odru

26april
Petek ob 20.00

Henrik Ibsen

Ko se mrtvi prebudimo

SNG Nova Gorica, mali oder

Video

 • Pod svobodnim soncem

 • Distanca

 • Ubesedovanje

 • George Kaplan

 • Umirajoči bog Triglav

 • Oleanna

 • Neustrašne

 • Janko in Metka

 • Smrčuljčica

 • Živalske novice

 • Čarovnik iz Oza

 • Antonton

 • Kaos

 • Antigona

 • Perpetuum mobile

 • Mojster in Margareta

 • Čriček in temačni občutek

 • Božična pesem

Nagovor

Spoštovani vsi, 

ki ste vzeli to knjižico v roke, pa tudi vsi tisti, ki je niste in ne veste, koliko dobrih stvari prinaša. Mogoče se bo glas o njih širil vse tja v deveto vas in vas pripeljal v naše gledališče. Kajti program, ki ga v njej predstavljamo, pripravljamo za vas. Ker mi smo tu zaradi vas. Ker želimo z vami deliti vse tisto, kar opazimo v svetu, ki nas obdaja in nas zbode, nasmeji ali pa tudi žalosti. Vse to prenašamo na oder in doživljamo za vas. Nekatere stvari delamo zato, da jih lahko delite z nami – sreča in ljubezen sta zagotovo najboljši stvari, ki ju lahko širimo. So pa tudi stvari, ki jih prenašamo na oder, da vam tega ne bilo treba doživljati v svojem življenju. Uprizarjamo tudi bolečino in smrt in žalost – uprizarjamo zato, da opomnimo, v katero smer lahko zaplujejo naša življenja, če nismo pozorni na deviacije v našem okolju.

Včasih razmišljam, koliko čustvenih stanj je že zaokrožilo in se vtisnilo v spomine v naših dvoranah. In takrat nekako spoštljivo priklonim glavo, ko vstopim vanje. Spoštljivo tudi do igralcev, ki se vsak večer razdajajo za vas, da občutite zadovoljstvo in veselje, ter na drugi strani doživljajo tragedije, da jih vam ne bi bilo treba. 

Nekdo je nekoč dejal, da je najslabša tista predstava, na katero pozabiš v trenutku, ko zapustiš gledališče. Bo držalo. To pomeni, da se na odru in v nas ni nič zgodilo. Seveda se tudi to zgodi, a trdno verjamem, da vas uprizoritve v sezoni 2023/2024 ne bodo pustile hladne. Teksti so skrbno izbrani, prav tako ustvarjalne ekipe – in veselim se predstav, ki se jih bomo spominjali. V dobrem in slabem, po lepih čustvenih odzivih in tudi tistih, ki zabolijo. 

Vsekakor pa se veselim, da bomo sezono začeli in končali sproščeno. Zavedamo se, da v teh časih vsi potrebujemo več nasmeha na obrazu. In tega vam bomo najhitreje narisali s komedijo – s slovensko izpod peresa Nebojše Pop-Tasića bomo sezono začeli in s Shakespearovo sezono končali. In vse tisto vmes … Bevk, Finžgar, Ibsen, Pasolini … bo prav tako vredno našega časa in pozornosti. 

Odprite knjižico in nas obiščite. Ne bo vam žal.


Mirjam Drnovšček
Direktorica SNG Nova Gorica

 

Drago občinstvo, 

kot umetniški vodja tega gledališča mi je v izjemno čast, da vas lahko pozdravim in vam predstavim novo sezono, ki je pred nami. Čaka nas izjemno obdobje, polno čustev, akcije, humorja, tragedije in še veliko več. Verjamem, da je gledališče prostor, kjer se srečajo umetnost, življenje in človeška duša – in prav to smo želeli ujeti v naš program. Prepričan sem, da vam bo vsaka predstava prinesla nepozabno izkušnjo, zato ne zamudite priložnosti, da se nam pridružite na potovanju skozi čudoviti svet gledališča.

Tako vas nisem pozdravil jaz. To je spisal ChatGPT po sledečem navodilu: »Napiši uvodni odstavek kratkega besedila, ki bo uporabljeno v knjižici za predstavitev sezone. Uvodni odstavek naj ima 500 znakov in naj iz perspektive umetniškega vodje gledališča nagovori občinstvo, da je nova gledališka sezona nekaj, česar nikakor ne smejo izpustiti.« Kar zgolj dokazuje, da smo umetniški vodje tako neznansko predvidljivi, da nas pri pisanju uvodnikov lahko nadomesti že matematični stroj, ki iz mnogih dostopnih uvodnikov sestavi novega, ki zveni popolnoma enako kot vsi ostali. Če stroj lahko napiše uvodnik, če lahko bolje organizira dejavnosti, če lahko hitreje računa in več ve – kaj sploh še ostane človeštvu? Podobno so se naši predniki spraševali ob izumu parnih strojev, kaj nam še ostane, če stroji naredijo vse hitreje in natančneje. Pa smo se nekako znašli. Vedno smo se in tudi tokrat se bomo.

Svet, v katerem živimo danes, se spreminja z neznansko hitrostjo – pred časom sem nekje zasledil, da naj bi v času Shakespeara ljudje v celem življenju sprejeli toliko informacij, kot jih danes v enem dnevu. Mogoče danes celo nekaj manj. Svet se bliskovito spreminja in gledališče z njim. Nekaj pa vendarle ostaja enako – v gledališču se ob človeških zgodbah iz oči v oči srečujemo z drugimi ljudmi, občinstvo z nastopajočimi, zaposleni z zunanjimi sodelavci, znanci s popolnimi neznanci. In to je tisto, česar tehnologija nikoli ne bo zmogla. Ker je gledališče kljub vsemu igranju vendarle pravo življenje.

Vse, kar nam zdaj preostane, je, da stroj prosim za udarni stavek za konec uvodnika: »Napiši še zaključni odstavek, kjer v 150 znakih povabimo občinstvo, naj si privošči abonma v našem gledališču.«

Vabljeni, da se nam pridružite in si zagotovite svoje mesto v naši gledališki družini. Ne zamudite priložnosti za nepozabne trenutke, ki vam jih bodo naši igralci pričarali na odru. Zagotovite si svoj abonma že danes in doživite čarobnost gledališča.

 

Marko Bratuš
Umetniški vodja SNG Nova Gorica

 

 

                                                                                                                                                                       

Spoštovani vsi, 

ki boste to leto odkrivali svet gledališke magije v našem gledališču!

Tako gledališče kot magija sta živi stvari, pa vendarle se tak pretres, kakršnega smo doživeli tik ob koncu lanske sezone, redko zgodi.

Kakorkoli smo napenjali moči, da bi po dveh turbulentnih koronskih letih gledališče ponovno »utirili« v predvidljive kolesnice, nam je višja sila natresla kup nepredvidljivih okoliščin in zaplet, ki bi si ga še najbolj vešč dramatik težko zamislil v svoji komediji. Rezultat te resnične (tragi)komedije pa je, da smo morali napovedano uprizoritev Šov ob koncu sveta zamenjati z novo predstavo.

Vztrajamo pri obljubi, da bo naslednja sezona nekoliko bolj sproščena, zato bo nova predstava tudi komedija: družbeno angažirana satira George Kaplan izpod peresa sodobnega francoskega avtorja Frédérica Sonntaga, ki bo premiero doživela v oktobru.

Najlepše se vam zahvaljujemo za razumevanje.

Vaše Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
Avgust 2023