Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Predstava ŽABE bo v soboto, 13. 4., ob 20. uri. Kultno slovensko besedilo, odličen režiser in vrhunski igralci!

11.04.2013

Vabljeni na predstavo ŽABE (Prilika o ubogem in bogatem Lazarju), ki bo v soboto, 13. 4., ob 20. uri na malem odru SNG Nova Gorica. Kultno besedilo slovenskega literata Gregorja Strniše je na oder postavil odličen režiser Jernej Lorenci. Z izjemnimi igralci (Radko Polič, Igor Samobor in Pia Zemljič) je ustvaril magičen svet. Gostuje Mestno gledališče Ptuj.

Veliki slovenski literarni čarodej Gregor Strniša s svojimi očarljivimi besednimi zvezami in zvočnimi arabeskami ustvarja ozračje onstran pesniškega in pripovednega. In čarodej je tudi režiser Jernej Lorenci, ki mu je uspelo postaviti na oder dramsko pesnitev, ki deluje kot popolna odrska iluzija.
Igralci Radko Polič, Igor Samobor in Pia Zemljič so izvrstni, impresivni. Njihova igra vključuje tudi petje in govorjenje didaskalij. Polič (Lazar/Lazarus) žari v revščini in bogastvu, Samobor (Točaj) trpi in uživa v Luciferju, ki ga nosi v prsih, Zemljičeva (Evica/Babica) hrepeni po dotiku in preobrazbi.

Ko reven poštar Lazar pride na prvi spomladanski dan in na točajev rojstni dan v krčmo, začne pripovedovati svoje sanje. Sanjal je, da je postal bogat. Točaj mu pove, da je hudič in da lahko izpolni njegove želje in uresniči sanje. Mimogrede ga lahko spremeni v bogataša. Lazar se obotavlja, naposled sprejme ponudbo. Ko pa se spremeni v bogatina Lazarusa s pomanjkljivo (za)vestjo, si iz vsemogočne pozicije denarja ustvarja svet po lastnih pravilih, se postavi nad hudiča in boga ter si pač vzame, kar mu pripada – žensko/Evo in njeno življenje. Tako vzpostavi širši kontekst družbene problematike. V tej točki se poštarjevo in natakarjevo življenje prelomi. Kdo je kdo, kaj so sanje in kaj resnica? Sanje se na odru razkrivajo prek tehničnih sredstev (kamera, mikrofoni), metafizičnost pa se rodi z igralčevimi metamorfozami. S prepričljivimi šansonjerko-glasbenimi vložki igralcev predstava dobi še razsežnost kabareta.

Več o predstavi tukaj.

žabe 11