Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Albert Wendt

Tičev Jaka

Der Vogelkopp

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

tehnika

  • Tehnični vodja
    Savo Vrabec
  • Vodja predstave
    Simon Kovačič
  • Šepetalka
    Srečka Birsa

Igrajo

premiera

10. november 1987

v medijih

TIČEV JAKA – IGRA ZA OTROKE
Novogoriško PDG je svojo drugo premiero namenilo otrokom in mladini. V torek (10. novembra) je premierno uprizorilo delo Alberta Wendta Tičev Jaka.


Zadnja leta se je Primorsko dramsko gledališče (spet) oprijelo lepe navade, da novembra ali v začetku decembra postavi na oder delo za otroke, ki ga potem prikazuje v času dedka Mraza. Letos so za takšno predstavo izbrali delo nemškega avtorja Alberta Wendta Tičev Jaka (Der Vogelkopp). Po prevodu Mojce Kranjc je bilo prvič izvedeno na slovenskem v torek, 10. novembra.
Tičev Jaka je prijetna zgodbica o dobrem drvarju, ki se usmili ubogih ptičjih mladičev in jih vzame v zavetje pod svojo kapo. Zaradi tega mora ostajati vedno pokrit, kar pa drugi razumejo drugače. Nekdanji Bukov Jaka postane Tičev Jaka in doživlja razne nevšečnosti, ki mu jih prizadeva oblast (v vlogi kraljevega podsekretarja). Pride celo na morišče, a ga kraljica, ki je Tičevega Jaka spoznala na plesu čudakov, reši tako, da ga povzdigne v kralja in se z njim poroči. Hudobni podsekretar pa ne miruje. Najame grozovitega Jimmyja Gorjačo, da z gorjačo ubije kralja. Tega rešijo ptiči, ki so se spod njegove kape preselili v kraljevsko krono; njihovo petje Jimmyja, ki ima mehko srce, tako prevzame, da se zjoka nad seboj in svojim pregrešnim življenjem. Seveda se vse lepo in srečno konča, kot se za takšne zgodbe pač spodobi.
Uro trajajoča predstava (njena premiera je bila na odru male dvorane kulturnega doma) je narejena po vseh pravilih, ki jih zahteva realistični otroški svet dojemanja. Prav zato so v gledališču naredili zelo prav, da so k sodelovanju povabili ljudi, ki jih otroci poznajo tudi iz njim bližnjega sveta – iz knjig ali drugih medijev: na primer scenografko in kostumografko Marijo Lucijo Stupico, ki je otrokom blizu kot ilustratorka številnih mladinskih knjižnih del, pa Milana Jesiha, ki mu je bil v predstavi odmerjen delež dramaturga in lektorja, ki ga mladi poznajo kot pesnika. Ta odločitev je celi uprizoritvi prinesla nekaj lepih in koristnih rešitev. Skratka: gre za predstavo, ki je namenjena otrokom, ki pa je tudi odrasli ne bi smeli zamuditi. Ima namreč kaj povedati tudi njim.
Delež vseh, ki so v predstavi kakorkoli sodelovali, je velik. Vsi skupaj in vsak posebej so svoje delo opravili z, kot je videti, veliko navdušenja in poleta, zato bodo s to predstavo znali navdušiti staro in mlado.
Vojko Cuder, Primorske novice, 13. 11. 1987.

tehnične opombe

Rekviziter Jožko Markič, odrski mojster Janko Česnik; razsvetljevalec Renato Strgulc; frizerki Maura Delpin in Anka Kos; garderoberka Marija Berdon;
kostumi za uprizoritev so bili izdelani v šivalnici PDG pod vodstvom Nevenke Tomašević, scena pa v mizarski delavnici pod vodstvom Borisa Marca.

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.