Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Bojana Šaljić Podešva, Saška Rakef

Ko sem še

Gostuje Slovensko komorno glasbeno gledališče v sodelovanju z GO! 2025 v okviru Opere na meji

Komorna opera

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

o delu

Ko sem še je komorna opera o odhajanju ljubljene osebe s kronično napredujočo boleznijo možganov, demenco. Ko preteklost vdira v sedanjost, ko je bolečina in je strah. Nemir. Izguba identitete in občutka lastne vrednosti. Demenca prizadene tako posameznika kot njegove ljubljene in bližnje. Ko se zdi, da si ne delimo več istega časa in prostora, se še lahko srečamo? V pesmi, v glasbi? V dotiku, v tišini?

V čuteči prisotnosti.

Demenca se po nevroloških mehanizmih in poteku razlikuje pri vsakem človeku. Prepoznavati procese, ki spremljajo demenco, in različne oblike podpore, ki so na voljo svojcem, je zanje lahko neprecenljivo in tudi praktično koristno.  
Z delom Ko sem še naslavljamo vprašanje, kako biti skupaj, kako se povezati, ko se zdi, da to ni več mogoče. 

Ker je pri osebah z demenco opazno, da se glasbene strukture občutno dlje in stabilneje ohranjajo kot druge kognitivne strukture, lahko v stiku z glasbo nastanejo t. i. oaze spominjanja, občutenja identitete in jaza ter občutek lastne vrednosti, kar deluje kot protiutež izgubi jaza in sveta. 

Umetnost, posebej glasba, nam vzbuja čustva, ustvarja čutne izkušnje, ostri kognitivne procese, vse to pa lahko sproži priklic spomina in doživetje svojega Jaza. Umetnost nam je vsem – posebej pa trpečim in bolnim – lahko uteha in zdravilo; obolelim z demenco pa je umetnost kot romanje, na katerem med sencami preteklosti znova najdejo (četudi razbite in četudi le za hip) delčke Sebe.
prof. dr. Zvezdan Pirtošek, predstojnik Katedre za nevrologijo na ljubljanski Medicinski fakulteti in predstojnik Kliničnega oddelka za bolezni živčevja UKC v Ljubljani

Glasba je neprecenljiva zaveznica v boju z demenco, most med svetom, ki je bil, svetom, ki je, in svetom, ki še vedno lahko obstaja. Ko se ne moremo več pogovarjati s svojimi ljubljenimi, ko besede izpuhtijo, glasba ostane. Skupaj še vedno lahko zapojemo tiste stare pesmi kot nekoč. In ko tudi to postane izziv, ko ne moremo več peti skupaj, lahko še vedno preprosto zapojemo za tiste, ki jih imamo radi, kar jim prinaša tolažbo in ugodje. Skozi glasbo izrazimo ljubezen, razumevanje in bližino. Glasba nas povezuje na način, ki ne pozna demence.
doc. dr. Milica Gregorič Kramberger, dr. med., spec. nevrologije, Center za kognitivne motnje, Nevrološka klinika, UKC LJ

Gostuje Slovensko komorno glasbeno gledališče  sodelovanju z GO! 2025.v okviru Opere na meji.

Glasba Bojana Šaljić Podešva v sodelovanju z Ingrid Mačus
Libreto, režija Saška Rakef Perko
Oblikovanje prostora Jasna Hribernik
Dirigentka: Jerica Bukovec

Nastopajo: Barbara Jernejčič Fürst, Irena Yebuah Tiran, mezzosopran; Katja Konvalinka, Rebeka Pregelj, sopran; Jožica Avbelj, Ana Tereza Perko, igra

 

PICCOLO OPERA FESTIVAL

 

OPERE NA MEJI / OPERE DI FRONTIERA

Tri nove, komorne opere, od katerih dve krstni izvedbi, pripovedujejo o likih in zgodbah Gorice in Nove Gorice kot primer glasbenega gledališča brez meja.

 

24. marca, ob 19.30 | SNG Nova Gorica

KO SEM ŠE

Bojana Šaljić Podešva, Ingrid Mačus, Saška Rakef

Produkcija Slovensko komorno glasbeno gledališče

 

27. marca, ob 20.30 | Kulturni center Lojze Bratuž - Gorizia

GO! BORDERLESS OPERA LAB

Sara Caneva - Radice posizione distanza / Izvor Položaj Razdalja

Juraj Marko Žerovnik - Davanti alla legge / Pred vrati postave


Meja in sodobnost sta temi, ki jih društvo Piccolo Opera Festival obravnava z dvojnim glasbenim dogodkom v pričakovanju čezmejne prestolnice kulture GO! 2025. Dva večera, od katerih eden v Novi Gorici, drugi v Gorici, bosta spodbudila razmišljanje o vrednoti drugačnosti, saj vsaka meja lahko postane razlog za povezovanje in izmenjavo.

24. marca ob 19.30 v SNG Nova Gorica, 27. marca v Kulturnem centru Lojze Bratuž bodo na sporedu tri sodobne opere v enem dejanju, med katerimi sta dve nastali po naročilu festivala in bosta doživeli krstni izvedbi.

V nedeljo, 24. marca ob 19.30 bo v Novi Gorici na sporedu komorna opera Ko Sem Še, ki jo je napisala Bojana Šaljić Podešva v sodelovanju z Ingrid Mačus po libretu Saške Rakef. Pripoveduje o odhajanju ljubljene osebe in o posledicah te travme na percepcijo realnosti in vse do bolezni: pravzaprav je duševna motnja patologija? Ali je mogoče način, da se ponovno dotaknemo izgubljene osebe v novi razsežnosti, s pomočjo umetnosti in glasbe? “Ko Sem Še” je produkcija Slovenskega Komornega Glasbenega Gledališča iz Ljubljane.

V sredo, 27. marca ob 20.30 bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici sledila pričakovana, dvojna premiera opernega diptiha, ki je nastal po naročilu festivala in v okviru projekta GO! Borderless Opera. Operi sta podpisala dva umetnika pod 35. letom starosti: italijanska skladateljica Sara Caneva (Sara Caneva, rojena leta 1991, doktorantka in docentka kompozicije, orkestracije in harmonije na Univerzi v Birminghamu) in predstavnik Slovenije Juraj Marko Žerovnik (rojen leta 1993, zaključuje študij na ljubljanski Akademiji za glasbo).

Obe operi sta nastali v okviru umetniške rezidence skladateljev med Gorico in Novo Gorico, ko sta lahko pobliže spoznala in raziskovala zgodovino, identiteto, družbeno in kulturno tkivo mesta.

V enodejanki Radice Posizione Distanza (Izvor, Položaj, Razdalja) je Sara Caneva simbolično uprizorila teme meje, reke Soče in bivše umobolnice, ki jo je upravljal Franco Basaglia. Libreto je dialog med žensko (Gorica/ Nova Gorica) in psihoterapevtom (Dr. Reka). Juraj Marko Žerovnik pa je podpisal opero Pred vrati postave, ki dobi navdih v Kafkovem romanu Proces in obravnava metaforo meje, ki je v tem primeru stavba, »Dom postave«.

Operi spremlja GO! Borderless Orchestra, ki povezuje italijanske in slovenske instrumentaliste in je nastal iz sodelovanja Piccolo Opera Festivala z raznimi čezmejnimi, glasbenimi in kulturnimi ustanovami.

Uprizoritve omogoča podpora Zavoda GO! 2025, Avtonomne Dežele Furlanije Julijske krajine, Občine Gorica, Mestne Občine Nova Gorica in EFFEA (European Festivals Fund for Emerging Artists).

Sodelujejo Imago Sloveniae, Slovensko Komorno Glasbeno Gledalisče, SNG Nova Gorica, HDS - Hrvatsko Društvo skladatelja, Glasbeni bienale Zagreb – MBZ.

GO! Borderless Orchestra je skupni projekt Kulturnega centra Lojze Bratuž, Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel, Glasbenega društva NOVA, Glasbene šole Nova Gorica in Piccolo Opera Festival.

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 24. 03. 2024 ob 19.30. SNG Nova Gorica, mali oder. Izven. Brezplačne vstopnice