Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Peter Kus, Tery Žeželj

Plastonci

Gostujejo Lutkovno gledališče Maribor, Cankarjev dom Ljubljana, Zavod Kuskus

na sporedu

26. 11. 2022 ob 10.30. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Veliki polžek in Izven

Vedno večja količina plastike v okolju je privedla do razvoja hibridnih oblik življenja, v katerih se narava prepleta z umetnimi odpadki. Z (mikro)plastiko prepojene živali, gensko spremenjene rastline ali kameni plastični konglomerati so le nekateri med veliko pojavi, ki kažejo na novo obdobje v antropogenem razvoju našega planeta.  

Te prikazni sodobnega življenja lutkovno-glasbena predstava Plastonci nadgradi v ekološko domišljijsko pripoved o skupnosti nenavadnih bitij, ki se je na otoku smeti sredi oceana razvila iz človeških plastičnih odpadkov. V njej opazujemo posebnosti in spremljamo prigode plastonskega življenja do trenutka, ko se soočijo s skrivnostjo svojega nastanka. Skozi njihove oči se ozremo na čas, ki ga ljudje pravkar živimo in na usodo, ki nas čaka.

Gostujejo Lutkovno gledališče Maribor, Cankarjev dom Ljubljana, Zavod Kuskus

Besedilo: Peter Kus, Tery Žeželj; režija, glasba in izvirni instrumenti: Peter Kus; dramaturgija: Tery Žeželj; likovna podoba predstave: Gregor Lorenci; kostumi: Iztok Hrga; odrski gib: Alicia Ocadiz; oblikovanje luči: Gašper Bohinec; video: Sara Bezovšek; izdelava lutk, rekvizitov in glasbenih instrumentov: Neva Vrba, Primož Mihevc

Nastopajo: Urša Kavčič, Martin Mlakar, Lola Mlačnik

Predstava traja 40 minut.