Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Mirko Zupančič

Čarobnice

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

tehnika

  • Inspicient
    Simon Kovačič
  • Tonski mojster
    Stojan Nemec
  • Šepetalka
    Srečka Birsa

Igrajo

premiera

05. december 1996

v medijih

Poročali smo že, da je sedem profesorjev Akademije za radio film in televizijo ob 50-letnici Akademije prejelo odlikovanja predsednika države za izjemne zasluge v slovenski gledališki kulturi. Med odlikovanci je tudi dr. Mirko Zupančič, čigar najnovejšo igro so krstno uprizorili v Primorskem dramskem gledališču v Novi Gorici.
Majda Knap Šembera: Čarobnice so sedmo gledališko delo Mirka Zupančiča, ki se je uvrstilo v repertoar gledališč. Antične teme o Lizistrati in ženskah v skupščini je vsestranski gledališčnik in profesor prilagodil vsakršnim razmeram in vsakršnemu času. Zanimivo pa je, da so njegovi moški izganjali iz vladnih prostorov ženske še preden se je to pri nas v resnici zgodilo. Režiserka Katja Pegan je posebej v drugem delu izvabila iz občinstva smeh in naklonjen aplavz, čeprav čarobni del zgodbe, ki sanjari o iluziji boljšega sveta, ni prišel do prave veljave, njegovo poetično dikcijo namreč uporablja tudi grabežljivi oblasti željni personal igre, ne glede na spolni tabor, ki mu pripada. Ansambel Primorskega dramskega gledališča je spoštljivo izvedel Čarobnice, ki nemo pričajo o zadevah, za katere bi bile v ostri verziji še furije in coprnice preblage.
Majda Knap Šembera, Televizija Slovenija (TVD 3), 6. 12. 1996.

festivali in gostovanja v tujini

• Teden slovenske drame, Kranj, 1997

tehnične opombe

Tehnični vodja Andrej Kovačič; rekviziterja Aftero Kobal in Jožko Markič; odrski mojster Staško Marinič; vrviščar Ivan Zega; odrski delavci Damir Ipavec, Damijan Klanjšček, Zvone Meničanin, Jure Modic, Ervin Pavlica-Vuk, Dean Petrovič in Bogdan Repič; lučni mojster Renato Strgulc; električni osvetljevalec Marko Polanc; vodja frizersko-lasuljarske delavnice Maura Delpin, frizerka, lasuljarka in modelistka Anka Kos; garderoberki Mojca Makarovič in Slavica Ličen. Kostume so izdelali Nevenka Tomašević (vodja), Tatjana Kolenc, Ljudmila Planinšek, pokrivala je izdelala Astrida Čehovin. Sceno so izdelali Boris Marc (vodja), Darko Fišer in Ivan Ipavec.

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.