Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Maurice Rostand

Ne ubijaj!

L'Homme que j'ai tue

Igra v treh dejanjih s prologom.

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

Igrajo

premiera

14. november 1959

v medijih

GORIŠKO GLEDALIŠČE V ŠEMPETRU

Ne ubijaj … ali je bila kdaj ta naravna zapoved bolj pereča kot v naših dneh, ko človeštvo razpolaga z grozotnimi sredstvi, katerih napačna uporaba bi lahko uničila življenja milijonov? Nihče nima pravice ubiti sočloveka, pa naj izraža svoja čustva v tem ali onem jeziku, naj bo bele ali črne rase. »Grešil sem in zame ni odpuščanja, zločinec sem!« je v notranjem obupu obtoževal samega sebe Marcel, ki je kot francoski vojak končal življenje nemškemu vojaku Holderinu …
Pretresljiva snov in prepričevalna fabula francoskega pisca Mauricea Rostanda je pretekli ponedeljek v Šempetru tako prevzela občinstvo, da je z zadržanim dihom sledilo igralcem Goriškega gledališča, ki so izredno dobro izražali misli pisca in misli milijonov miroljubnih ljudi na svetu: Ne ubijaj!
Kdo je bil na odru boljši? Vsi! Motile so nas le preostre maske. Ker je bila dvorana preblizu odra, bi bilo treba prihodnjič posvetiti maskiranju večjo skrb. Sicer pa je Nova Gorica – kakor tudi vsa Goriška – svoje igralce in svoje gledališče vzljubila, ker to tudi zasluži. Tako jih bomo tudi v Šempetru vselej toplo in prisrčno sprejeli. Naj nas čimprej ponovno obiščejo.
Primorske novice, 30. 4. 1960.

tehnične opombe

Razsvetljava Tonček Jug, odrski mojster Božidar Bratuž.

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.