Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
Jernej Čampelj, Jure Kopušar, Nataša Keser; foto SNG Nova Gorica/Peter Uhan

Ödön von Horváth

Zgodbe iz Dunajskega gozda

Geschichten aus dem Wiener Wald, 1931

Grenka ljudska igra

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 2 uri in 40 minut in ima odmor

premiera

19. september 2019, SNG Nova Gorica, veliki oder

o delu

V središču modernizirane ljudske igre je zgodba Marianne. Naivno dekle na zaroki s preprostim mesarjem Oskarjem, ki ji je že od malega »namenjen«, zapelje predmestni žigolo Alfred. Ob njej nastopa še cela galerija brezperspektivnih malomeščanskih filistrov. Vsi jemljejo klišejske izjave kot največje resnice, vsi bi radi »več«, predvsem bi se radi povzpeli na družbeni lestvici ...

Na površju je resda romantična zgodba, dejansko pa v grenki satiri vladata neumnost in surovi nagoni. Naslov je povzet po slavnem Straussovem valčku, ki izraža brezskrbnost in lahkotnost, toda Ödön von Horváth je izpisal mračnejšo podobo »zlate« Avstrije in ideologije dunajskega lepega življenja. Usod malih ljudi ni poveličeval, temveč je neprizanesljivo razgaljeval njihove pogosto nizke etične standarde. Igra se odvija kot v filmskem scenariju na številnih različnih prizoriščih, od kopališča ob Donavi do bordela, kar je bilo v času njenega nastanka velika novost.

Ödön von Horváth, avstrijsko-madžarski pisatelj, je črpal navdih iz tradicionalnega dunajskega modela ljudske igre, a je motivne elemente drzno predelal – domačno je spremenil v srhljivo, navidezno lagodnost v brutalnost, sentimentalnost v bestialnost ... Ker je »želel opisati svet, kakršen žal pač je«, so v njegovih delih ostro izrisani družbeni in gospodarski pojavi, ki ogrožajo množice; njegove na videz preproste igre so v resnici v estetskem smislu kritična obdelava pojavov kriznega časa. V času nacizma so bila njegova dela v Nemčiji in Avstriji nezaželena, po vojni, zlasti v poznih šestdesetih letih, pa so doživela pravo renesanso in mednarodno uveljavitev. Po njih je bilo posnetih več filmov, tudi po Zgodbah iz Dunajskega gozda. Tudi na Slovenskem je bilo uprizorjenih že več njegovih del, v novogoriškem gledališču doslej Sodni dan (1997). Tokratno, četrto slovensko postavitev Zgodb iz Dunajskega gozda, bo režiral Primož Ekart, ki se je v SNG Nova Gorica kot režiser prvič predstavil s Schimmelpfennigovo dramo Peggy Pickit vidi boga v obraz.

V predstavo so vključeni citati iz knjige Eliasa Canettija Množica in moč v prevodu Mojce Kranjc (Beletrina, 2004).  

 

Gledališki list

v medijih

 

Ingrid Kašca Bucik, Radio Koper, 20. 9. 2019

Marij Čuk, Primorski dnevnik, 25. 9. 2019

Andraž Gombač, Primorske novice, 15. 10. 2019

Iva Koršič, Novi Glas, 17. 10. 2109

 

 

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 19. 09. 2019 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Premiera. Abonma Premiera in Izven
  • 20. 09. 2019 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Petek, Konto in Izven
  • 21. 09. 2019 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Sobota, Konto in Izven
  • 25. 09. 2019 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Sreda, Konto in Izven
  • 26. 09. 2019 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Četrtek, Konto in Izven
  • 27. 09. 2019 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Veliki oder, Konto in Izven