Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
Žan Perko, Nejc Cijan Garlatti, Lovro Zafred; foto SNG Nova Gorica/Peter Uhan

William Shakespeare

Macbeth

Macbeth, 1606

Tragedija povzpetniške sle

na sporedu

spletni nakup vstopnic

  • 19. 12. 2018 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za abonma Sreda, Konto in Izven

trajanje Predstava traja 2 uri in nima odmora.

Igrajo

premiera

13. december 2018, SNG Nova Gorica, veliki oder

o delu

Ko se neustrašni vojskovodja Macbeth vrača iz uspešno izbojevane vojne, sreča skrivnostne vešče, ki mu v skopih besedah napovejo osupljivo prihodnost. Takoj zatem ga doleti vest o nagradi, ki mu jo kralj podeljuje v zahvalo za junaštva; ta nagrada že uresničuje prvo prerokbo na njegovi poti do kraljevskega prestola.

Čeprav je Macbeth kot vojak pobil nešteto ljudi, ga ob misli na krvavo zahrbtno dejanje, s katerim bi dosegel prerokovani cilj, obhajata strah in dvom. Njegova žena pa je trdno odločena in zahteva, naj bo Macbeth mož in uresniči svojo (in njeno) željo. Toda uboj kralja je samo prva v nizu okrutnosti, ki odtlej zaznamujejo njuno življenje.

V tragediji Macbeth je svet scela potisnjen v temačnost in zlo: igra se začne s koncem vojne in konča z novo vojno, vmes se zvrstijo zločini, ki enako kot življenja nasprotnikov zakoncev Macbeth uničujejo tudi njiju sama, saj ju vse bolj razžirajo notranje stiske, strašljivi prividi in nespečne blodnje.

Macbeth velja za eno najbolj radikalnih upodobitev zla v zahodni literaturi. Toda izvrstno izpisana drama o intimnem soočanju z grozo lastnih dejanj omogoča gledalcu, da se laže identificira z Macbethom kot z drugimi Shakespearovimi junaki.

Mojstrovino je v novem prevodu Srečka Fišerja postavil na veliki oder Janusz Kica, ki je doslej v novogoriškem gledališču ustvaril že več izjemno domišljenih in odmevnih uprizoritev, med njimi tudi Sen kresne noči in Ondino, ki podobno tematizirata krutost v medčloveških odnosih in njen refleks v svetu fantastičnega.

 

Gledališki listKomentarji
SNG Nova Gorica spodbuja razpravo uporabnikov o predstavah in o objavljeni vsebini na spletnih podstraneh predstav. Uporabnike pozivamo, da se pri komentiranju držite teme in upoštevate pravila govornega bontona. Tudi ostro kritiko ali nestrinjanje s posameznimi mnenji je mogoče izraziti brez osebnih napadov in žalitev. Neprimerne in žaljive vsebine bodo odstranjene.

Želim oddati komentar

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 13. 12. 2018 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Premiera. Za abonma Premiera in Izven
  • 14. 12. 2018 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za abonma Petek, Konto in Izven
  • 19. 12. 2018 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za abonma Sreda, Konto in Izven