Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Staatsschauspiel Dresden, Nemčija

Renesansa

Evropska gledališka konvencija / European Theatre Convention

na sporedu

12. 5. 2021. Splet

Projekt Renesansa, ki ga organizira Evropska gledališka konvencija ETC (European Theatre Convention), bo na spletu ponudil ogled kratkih petminutnih filmov 22 gledališč iz 18 evropskih držav. Dramsko izhodišče projekta predstavlja pojem renesansa. 250 evropskih umetnikov in ustvarjalcev, ki so sodelovali pri projektu, so se navdihovali v filozofiji in težavah življenja v času  pandemije. Premislili so realnost življenja v tem nenavadnem času in potenciale za ponovno rojstvo gledališča. Renesansa predstavlja tudi preporod gledališč v virtualnem prostoru, ki so v tem času preizkusila in predstavila nove oblike besedil, zasnovala dela za digitalni oder in razvila digitalne dramaturgije.
Vsak delovni dan med 9. majem in 4. junijem 2021 bo na spletu objavljen en video enega gledališča iz serije. Filme si boste lahko ogledali kar od doma, in to brezplačno.

 

Staatsschauspiel Dresden, Nemčija


»Vi pišete, mi igramo!« je digitalni gledališki projekt, ki se je rodil v pandemiji.

Dvakrat na mesec Staatsschauspeil Dresden prek Instagrama povabi svoje občinstvo, naj sodelujejo v majhni predstavi. Uporabniki ponudijo različne izraze, besede ali fraze, na podlagi katerih dramaturg napiše besedilo, ki ga potem uprizorijo naše igralke in igralci. Vse to se zgodi v nekaj dneh od takrat, ko prejmemo besede, predstavo pa posnamemo v enem samem kadru.

Za ETC projekt Renesansa je Staatsschauspiel Dresden prosil uporabnike Instagrama, naj komentirajo temo renesanse. Sodelovalo je dvainšestdeset ljudi in glavni dramaturg je izbral sedeminštirideset terminov za svoj najnovejši tekst, med njimi tudi: pravica, humanizem, osrednja perspektiva, gledališka smrt, ponovno rojstvo, neorenesansa, duh, Michelangelo, individualizem, temno rdeča, beneški kanali, žarek svetlobe …  


Besedilo in dramaturgija: Jörg Bochow
Fotografija : Diana Stelzer
Zvok: Julian Preisser
Postprodukcija: Désirée Noffke
Nastopata: Henriette Hölzel in Jannik Hinsch