Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Niccolò Machiavelli

Mandragola

Mandragola

1989

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

tehnika

  • Tehnični vodja
    Savo Vrabec
  • Vodja predstave
    Boro Vujičić
  • Šepetalka
    Martina Kuštrin

Igrajo

premiera

09. marec 1989, Gledališka dvorana v Solkanu

v medijih

BRAVO ZA MANDRAGOLO!

Predvčerajšnjim smo na Dnevih satire videli predstavo izredne scenske kulture: novogoriško Primorsko dramsko gledališče je izvedlo Machiavellijevo Mandragolo v režiji Georgija Para in pri tem demonstriralo vrhunski profesionalizem. Na zagrebških odrih že dolgo nismo videli klasične komedije, v katere vsako najmanjšo poro bi bil kot znak univerzalnosti vtkan plemenit namen razvedrila, in to ne na način banalnosti, marveč subtilnosti tolmačenja odličnega teksta. Paro kot mojster prav za vedro uprizoritev originalnih in subtilnih scenskih domislic, ki so nam tako blizu, redko pa tudi doživete, kot režiser, ki se izogiba odvečnega, trendovskega in danes tako nasilnega simbolizma, prisega na čistočo in enostavnost. Takšen postopek je privedel do izbruhov vedrine in užitka v igri tako igralcev kot tudi publike.
Prav tako lahko govorimo in moramo govoriti v presežnikih tudi o igralskem ansamblu. Pri tem ne govorimo o dobrih, marveč po vrsti o samih odličnih igralcih, ki so nam dali jedrnat pouk igralskega izraza in komike. Prav zato moramo našteti vse: Radoš Bolčina, Ivo Barišič, Stane Leban, Bine Matoh, Mira Lampe-Vujičić, Sergej Ferrari, Breda Urbič in Maja Sever.
Prav tako je potrebno videti majhno, skromno, mobilno, a domiselno in funkcionalno ter likovno lepo scenografijo Davida N. Flatena in za oko privlačne kostume Marije Vidau.
(B. Vu.), Večernji list, 18. 6. 1989 (prev. J. F.)

festivali in gostovanja v tujini

• Festival Dnevi satire, Zagreb, Hrvaška, 1989
• Bratislava, Slovaška, 1991
• Brno, Češka, 1991

tehnične opombe

Rekviziterja Jožko Markič in Aftero Kobal; odrski mojster Janko Česnik; razvetljevalca Samo Oblokar in Renato Stregulc; frizerki Maura Delpin in Anka Kos; garderoberki Marija Berdon in Marija Uršič; kostumi za uprizoritev so bili izdelani v šivalnici PDG pod vodstvom Nevenke Tomašević, scena pa v mizarski delavnici pod vodstvom Borisa Marca.

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 11. 04. 2020 ob 20.00. Splet. Ogled predstave na spletu od 11. 4. dalje!