Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Fulvio Tomizza

Idealist

L'Idealista

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Dramatizacija romana Ivana Cankarja Martin Kačur, življenjepis idealista.

tehnika

  • Tehnični vodja
    Karlo Turk
  • Vodji predstave
    Boro Vujičić in Simon Kovačič
  • Šepetalka
    Srečka Birsa

premiera

12. september 1985

v medijih

V Primorskem dramskem gledališču v Novi Gorici je bila sinoči premiera Idealista, dramatizacije Cankarjevega Martina Kačurja, ki jo je pred devetimi leti za Slovensko stalno gledališče v Trstu pripravil italijanski pisatelj Fulvio Tomizza. Ansambel Primorskega dramskega gledališča je s to vsekakor zanimivo predstavo začel novo gledališko sezono na Slovenskem. Uprizoritev Idealista ocenjuje France Vurnik.
France Vurnik: Novogoriška predstavitev Idealista je zbujala zanimanje že pred premiero, saj gre za enkraten pojav, da je naše gledališče uprizorilo delo slovenskega avtorja prek dramatizacije, ki jo je napravil italijanski pisatelj. Do neke mere je Idealist Fulvia Tomizze tudi priredba, ki jo je Jolka Milič prevedla nazaj v slovenščino, pri čemer je Cankarjev slog nekoliko retuširan, omiljen, bliže sodobni govorici. Tomizza je namreč usodo učitelja Martina Kačurja uokviril z dogodkom, ko ga na zabavi v Lazah njegovi kolegi vržejo na cesto, da pristane ob vodnjaku in da vsa gledališko ponazorjena pripoved s prizori iz preteklosti pojasnjuje konec. Sicer pa je parabola o neprilagodljivem in vase zazrtem človeku slej ko prej taka, kot jo je napisal Cankar. V vseh treh krajih, kjer službuje, se ne more ujeti z razmerami: v Zapolju ga onemogočijo pri njegovem prosvetljevanju, v Blatnem dolu se oženi, v Lazah pa postane oportunist. V posamičnih stopnjah te usode odmevajo bolj ali manj aktualni refleksi te Cankarjeve satirične in tudi farsične prispodobe o človeku, ki hoče spreminjati svet na bolje ob nepravem času in z neprimernimi prijemi.
Primorsko dramsko gledališče je v uprizoritev Idealista vložilo vse svoje razpoložljive igralske in organizacijske moči. V režiji Jožeta Babiča je nastala pregledna, gledališko čista, estetska ponazoritev Cankarjevega Kačurja, oblikovana tekoče in s poudarjeno gledališko simboliko.
Osrednjo vlogo, lik Kačurja, je s svojimi izraznimi posebnostmi odigral Bine Matoh, sprva je upodabljal samozavestno zanosnega mladeniča, potem pa vse bolj zgroženega človeka spričo nepremagljivih tegob, ki doletijo tega problematičnega junaka. Množica igralcev je ob njem bolj ali manj izenačeno odigrala različne tipizirane like. Med njimi so z intenzivnostjo izstopali Sandi Krošl kot zdravnik Brinar in župan v Lazah, Milan Vodopivec kot Kačurjev antipod Ferjan, nadalje Tone Šolar kot znameniti župnik v Blatnem dolu ter Nevenka Vrančič v vlogi Tončke. V celoti gledano – spodbuden, izrazno slikovit začetek sezone.
France Vurnik, Radio Ljubljana, Dogodki in odmevi, 13. 9. 1985.

tehnične opombe

Rekviziterja Janko Česnik in Ljubo Bizjak; odrski mojster Miro Strosar; razsvetljevalca Stane Jablanšček in Samo Oblokar; frizerki Maura Delpin in Anka Kos; garderoberki Marija Berdon in Marija Uršič. Sceno in kostume za uprizoritev so izdelali: Boris Marc, Darko Fišer in Mario Bremec (mizarske delavnice) in Ljudmila Planinšek (šivalnica).

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.